Според регионалният министър действието вероятно е  ръководено от кмета на

...
Според регионалният министър действието вероятно е  ръководено от кмета на
Коментари Харесай

Министър Шишков: Столична община е легитимирала небостъргача „Златен век“

Според районният министър действието евентуално е  ръководено от кмета на общината, а не от основния проектант

Главният проектант на София е издал уверение за недодялан градеж на небостъргача „ Златен век “ по кореспонденция на компания „ Артекс “. По този метод постройката е легитимирана от Столична община. Това разгласи в предаването „ Честно казано с Люба Кулезич “ по телевизия Евроком министърът на районното развиване и благоустройството арх. Иван Шишков. Той изрази удивление от дейностите на основния проектант на столицата, защото към момента има спор за валидността на разрешителното за градеж на обекта. „ Личното ми мнение е, че това евентуално се управлява от кмета на столицата, а не от основния проектант. Не желая по никакъв метод да петня сътрудника проектант, тъй като не мога да допускам, че самичък е взел това решение “, акцентира министър Шишков. Той подсети, че целия безпорядък към постройката е основан с поредност от дейности на Столична община и посъветва всички жители и цивилен организации, които стачкуват срещу построяването на небостъргача, да се обръщат непосредствено към „. „ Това е мястото откъдето стартира и приключи разногласието. Там сътвориха хаоса и след това оповестиха по какъв начин ще се борят против него, т.е. да се бориш против безпорядък, който самичък създаваш “, акцентира арх. Шишков. Той подсети, че Столична община е пособия за градежа на „ Златен век “ и даде образец по какъв начин по подрежда на кмета Йорданка Фандъкова са спрени всички подробни устройствени проекти в региона, с изключение на този за небостъргача. Ликвидиран е и общия организационен проект на региона, има и публикуван отвод за смяна на проекта съответно за „ Златен век “. 

„ Като министър на районното развиване и благоустройството, като проектант и като човек, който носи София в сърцето си, ще направя всичко допустимо, с цел да спася европейските средства за ремонт на централната част на столицата “, уточни още в предаването министър Шишков във връзка казуса с ремонта на жълтите павета. „ Центърът на София се ремонтира постепенно и трудно по план, финансирани с 41 млн. евро от Оперативна стратегия „ Региони в напредък “ 2014-2020 година Европа безусловно ни дава пари, с цел да имаме по-красива столица, само че аз персонално се колебая какъв брой по-красива е станала с всичко направено до тук “, разяснява министърът. Според него, целият неуспех се дължи на дълбоки проблеми в плана. „ Столична община като възложител е поръчала плана, по който строителите работят. Затова моето персонално разбиране е, че огромният проблем за некачественото строителство е там, а не е в изпълнителя. Странно обаче, строителите покорно поемат виновността върху себе си. Призовавам ги да кажат истината – качествени ли са плановете, по които работят. В момента, в който си признаят, цялата виновност ще излезе от тях и ще отиде при възложителя “, изясни арх. Шишков. Той осведоми, че следва Министерство на регионалното развитие да направи инспекция и разбор в опит да се избави европейското финансиране, както и да даде експертиза за промяна на плановете, с което  да се решат проблемите. 

По отношение на инспекциите за строителството на лот 2 и лот 3 на Автомагистрала „ Тракия “, при които бяха открити разминавания сред фактически вложените материали, и заложеното по план, министър Шишков уточни, че те са направени по искане на Министерство на вътрешните работи, поради неприятното положение на секторите.  „ Извадихме обстоятелствата. Казахме, че има дефицит на материал и започнаха офанзиви. Аз не знам кой с каква рулетка мери, само че смятам, че е най-важно да свършим работа, а когато против теб има офанзива, че си приключил работата, за мен е сладко възмездие. Няма нищо по-хубаво от това да дадеш всичко от себе си да свършиш работа “, означи министърът. 

Той означи, че е най-удовлетворен от стартирането в употреба на интерконектора с Гърция. За първи път той описа в ефир детайлности за компликациите при въвеждането на газовата връзка Гърция – България. Според него, там също може да има недоволни среди от напъните на държавното управление, тъй като истината е, че най-големият интерес да се вкара интерконектора беше на държавното управление, а не на строителя, или надзора. „ Те чакаха да се провалим. На сцената беше служебният кабинет, най-после последната една седмица персонално сме се обаждали на компаниите да вземем документи за вложените материали, не надзора, тъй като те не желаеха. Два пъти съм ходил до момента в който се сложат два вентилатора. Това беше епична борба – да накараме строителя да си свърши обекта, а надзорът да събере документите. Но най-после удоволствието беше голямо. Затова не ме вълнува кой е неудовлетворен “, уточни той. Най-важното е, че целият длъжностен кабинет направи всичко, с цел да може азерският газ да потече към България.

„ Свършихме доста работа, а когато работиш доста, най-вероятно има среди, които не са удовлетворени от това, което е свършено. Това не са среди от кабинета, а среди, които са с други ползи, противоположни на ползите на страната “. Така министърът разяснява нападките към работата му отпред в Министерство на регионалното развитие.  „ Аз мога да кажа какво сме свършили, а всеки може да си направи сметката от това, което сме свършили, кои хора сме раздразнили “, акцентира той. Министърът осведоми, че няма никакви сигнали за корупция към екипа му в Министерство на вътрешните работи или прокуратурата. 

По отношение на обвиняванията към зам.-министър Захари Христов, министър Шишков разяснява, че няма сигнали и няма по какъв начин да вземе за достоверна информация думи на хора, изключително някогашни чиновници на Министерство на регионалното развитие, които са освободени от работа заради липса на допуск до класифицирана информация от ДАНС.  „ Абсолютно никой не е пускал сигнал, а внезапно излиза един човек и споделя история, с която започваме да се занимаваме всички. Аз мисля, че не е съществено да се занимаваме с нея. Човек, когато го поканят за министър би трябвало да си направи екип. Аз и преди съм работил добре със Захари Христов, имам положителни усещания, а и в този момент съм доста удовлетворен от неговата работа, това беше моя претекст да му предложа поста “, разяснява още арх. Шишков.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР